Actueel

Bachkoor in goede handen bij Bas van den Heuvel

Trefzekere en stralende Messiah

G. F. Handel – The Messiah
Bachkoor Apeldoorn o.l.v. Bas van den Heuvel,
Titia van Heyst, sopraan; Esther Kuiper, mezzosopraan; Leon van Liere, tenor; Berend Eijkhout, bas.
Begeleiding: Phion

Gehoord: Orpheus, Apeldoorn, 26 november 2021

Door Maarten Mestrom

APELDOORN – Het is op de valreep. Op dezelfde avond dat in Den Haag demissionair premier Mark Rutte aankondigde dat het culturele leven weer eens voor minimaal drie weken wordt platgelegd, gaat de uitvoering door Bachkoor Apeldoorn van Handels Messiah gelukkig nu wel door. Gelukkig, want hoe frustrerend is het om maanden naar een uitvoering toe te werken en vervolgens mee te maken dat die wéér door een virus wordt platgelegd.
Het Bachkoor trad in Orpheus op voor een volle zaal, met bezoekers waarvan een deel mondkapjes droeg. Die praktische gang van zaken blijft verbazen: wel een pauze halverwege maar dan weer géén drankje. Want dát is een horeca-activiteit en die mogen niet plaatsvinden na 20:00 uur. Snapt u het nog?

Sinds april 2020 staat het Bachkoor onder leiding van dirigent Bas van den Heuvel uit Arnhem. Een oude bekende van dit koor, want hij was van 1996 tot 2001 koorrepetitor (de pianist die tijdens de repetities voor de begeleiding zorgt). Hij studeerde koordirectie bij Joop Schets, van wie hij nu het stokje heeft overgenomen.

Het Bachkoor is bij Van den Heuvel in goede handen, zo bleek. Vooral voor de pauze stond er een prachtig stralende, trefzekere en expressieve Messiah.

Eenvoud

Wonderbaarlijk is de effectiviteit van eenvoud. Het historische verhaal is bekend: Handel schreef het stuk in drie weken te London voor een benefietconcert in Dublin. Bij gebrek aan Teams of Skype had hij geen idee wat hij kon verwachten van de instrumentalisten en zangers die hij in Dublin zou aantreffen (behalve zijn favoriete sopraan Susannah Cibber en een Italiaanse alt die met hem meereisden vanuit Londen). Hij nam het zekere voor het onzekere en hield de instrumentale begeleiding elementair. Basso continuo; – Handel dirigeerde vanachter het klavecimbel – eerste en tweede viool; altviool; pauken. Hobo’s en trompetten werden pas later toegevoegd en verdubbelen meestal koor of strijkerspartijen. Ook harmonisch blijft Handel helemaal binnen de strenge kaders van zijn tijd. En toch werd de Messiah het populairste oratorium aller tijden. Een populariteit die direct begon tijdens het leven van Handel en inmiddels bijna drie eeuwen voortduurt.

Bas van den Heuvel koos ervoor om met zijn aanpak dicht bij de partituur te blijven. De strijkers van Phion (voorheen HGO en OvhO) fraseerden kort en helder zoals dat past in barokmuziek. Het klankbeeld was daardoor mooi doorzichtig zodat de verrichtingen goed waren te volgen van het koor dat zich op trefzekere wijze door de vele fugatische passages heen bewoog.

Bij de solisten waren het vooral sopraan Titia van Heyst en Leon van Liere die zich bovengemiddeld onderscheidden. Van Heyst beschikt over een warme relatief donkere, expressieve stem die tegelijk krachtig is. Een mooie combinatie. Ook de stem van Leon van Liere heeft een fraai natuurlijk timbre.

De aangekondigde bassolist en vaste gast bij het Bachkoor Frans Fiselier was ziek en zijn taak werd overgenomen door Berend Eijkhout, wat een zekere voorzichtigheid bij de zanger kan verklaren.

Schoonheidsfoutjes

Na de pauze gebeurden er helaas twee dingen die de concentratie niet ten goede kwamen. Na de zorgwekkende oproep ‘Why Do The Nations so Fouriously Rage’ ging er luid en duidelijk een mobiele telefoon af in de coulissen. Vervelend. Maar het is dan toch een rare ervaring om de mezzosopraan te zien opstaan, naar achteren te zien lopen en even later weer terug te keren. Tja, wie zou er nu gebeld hebben? Was het The Messiah Zelf? Mezzosopraan Esther Kuiper zong overigens goed en wist haar coloraturen kundig door de orkestklank te projecteren.

En er ging een orkestinzetje mis. Van den Heuvel herpakte. Een interessant dirigentendilemma: ga je door en laat je de te laat invallende celli alsnog aanhaken, wat de meeste luisteraars niet zullen opmerken, of start je opnieuw, wat iedereen wel merkt?

Het waren twee schoonheidsfoutjes op een uitvoering die verder van hoge kwaliteit was: het koor zong opvallend goed; de Phionmusici blijven ondanks hun nieuwe benaming zonder twijfel de beste begeleiders in dit deel van Nederland en muzikaal was er op de solisten niets aan te merken. Een aanwinst is het projecteren van de tekst boven het podium, zowel in het Engels als in het Nederlands. Zo krijgen de bekende woorden extra betekenis. The Messiah was de bemoedigende boodschap van tijdloze schoonheid, hoop en inspiratie die we goed kunnen gebruiken bij het ingaan van de nieuwe Lockdown.

—————————————————-
Naschrift bestuur Bachkoor Apeldoorn: Inmiddels is opgehelderd waar het geluid van de telefoon vandaan kwam. Wij hechten eraan te benadrukken dat het hier niet de telefoon van Esther Kuiper betrof.


Kaartverkoop Matthäus Passion gestart

De kaartverkoop voor de Matthäus Passion is gestart. Bestel uw tickets hier

We gaan weer beginnen

Bachkoor Apeldoorn is weer begonnen met repeteren en voert op 26 november Messiah van Händel uit in Orpheus. Wat heerlijk dat er weer meer mogelijk is en dat we kunnen uitzien naar een mooi concert! Houdt u de datum vast vrij en bestel kaarten zodra het kan. Een warm welkom!


Messiah

Langzaam wordt duidelijk dat 2020 ons eerste concertloze jaar wordt sinds WOII. We hebben helaas moeten besluiten om de uitvoering van Messiah uit te stellen tot 2021.


Phion

Vanaf 1 juni 2020 gaan Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten verder onder de naam Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Als één orkest gaan ze nog meer mooie muziek maken. Kijk op www.phion.nl. Wij kijken uit naar de samenwerking met Phion in het nieuwe seizoen!


Corona update

Het concert op 3 april gaat helaas niet door. Alle kaartkopers hebben inmiddels bericht gekregen over de afwikkeling.


Matthäus Passion in Venetiaanse opstelling

De Matthäus Passion is – naar Venetiaans voorbeeld – geschreven voor twee verschillende, volledig bezette ensembles (‘koren’), elk bestaande uit instrumentalisten (incl. een continuogroep), vocale solisten en tutti-zangers. Een compositie met dubbele koren (cori spezzati) was ten tijde van Bach vooral in de Venetiaanse opera gebruikelijk. Onze uitvoering is in Venetiaanse opstelling dat wil zeggen dat koren en orkesten tegenover elkaar de passie vertolken.


Erepenning voor dirigent Joop Schets

Joop Schets heeft vooruitlopend op zijn afscheid van het Bachkoor Apeldoorn de zilveren erepenning van de gemeente Apeldoorn gekregen. Locoburgemeester Detlev Cziesso reikte de onderscheiding gisteren na afloop van een concert uit in schouwburg Orpheus.

Schets is al 25 jaar dirigent van het Bachkoor Apeldoorn. Hij bracht het koor in die jaren op een hoger plan, met als jaarlijks hoogtepunt de uitvoering van de Matthäus Passion, onder begeleiding van het Gelders Orkest.

Op 3 april 2020 dirigeert de Joop Schets voor de laatste keer de Matthäus Passion, dat wordt zijn afscheidsconcert.

Bron: De Stentor, 16 november 2019Zilveren erepenning voor dirigent Joop Schets
Brahms en Bernstein
Prachtige combinatie

Joh. Brahms – Ein deutsches Requiem
L. Bernstein – Chichester Psalms

Bachkoor Apeldoorn o.l.v. Joop Schets,
Heleen Koele, sopraan, Dave ten Kate, countertenor, Leon van Liere, tenor, Frans Fiselier, bas.
Begeleiding: Het Gelders Orkest

Gehoord: Orpheus, Apeldoorn, 15 november 2019

Door Maarten Mestrom

APELDOORN – In 1995 begon ik met recenseren voor de Apeldoornse Courant. In vrijwel dezelfde periode startte Joop Schets als dirigent bij het Bachkoor. Eerst heel even als invaldirigent, maar de klik met de ambitieuze zangers was er en al snel vormden Bachkoor en Schets een muzikale twee-eenheid. In de jaren die volgden leidde de muzikale aanpak van Schets, in combinatie met de musici van Het Gelders Orkest, tot een groot aantal gedenkwaardige uitvoeringen. Uiteraard met als rode raad de jaarlijkse Matthäus. Maar daarnaast toonde Schets een doordachte en brede visie op oratoriumrepertoire en brak hij een lans voor minder bekende en minder voor de hand liggende werken, die altijd een uitvoering kregen waaruit beheersing van muzikale ambacht en doorleefd respect voor de intenties van de componist sprak.

En dan nu nadert het einde van het tijdperk Joop Schets. Nog één laatste Matthäus Passion in april en dan is het ‘over’. Dat confronteert de luisteraar met vergankelijkheid. Geen bestemming lijkt dichterbij maar is onbereikbaarder dan gisteren. Daarom was het mooi dat tijdens dit herfstconcert in het teken van het naderend afscheid Ein deutsches  Requiem van Johannes Brahms werd gecombineerd met de Chichester Psalms van Leonard Bernstein. Een Jood en een Duitser die beiden, ten diepste geïnspireerd door teksten uit (vooral) het Oude Testament, grootse composities schrijven, verschillend van muzikale vorm maar overeenkomstig in hun achterliggende idee: uiteindelijk staat de nietige mens met lege handen tegenover het Grote Mysterie van leven en dood waar hij zich – hopelijk in vertrouwen – aan moet overgeven. Het is de essentie van het leven en het levert steeds weer de mooiste muziek op. Ook Bernstein en Brahms gingen tot de bodem van hun compositorisch kunnen om de existentiële levensvraag in klank te vangen.

Herfstig
Brahms bouwt op vanuit een diepe stilte, met herfstige melodieën waar deze componist patent op lijkt te hebben. Ein deutsches Requiem heeft iets bezwerends met herhalende thema’s die je soms even het gevoel geven dat je naar Philip Glass zit te luisteren. Zoals het in een – weliswaar vrijzinnig maar toch – Christelijk oratorium betaamt, wordt de toehoorder met zijn sterfelijkheid om de oren geslagen tot de spreekwoordelijke laatste bazuin weerklinkt die verlossing en hoop aankondigt, in welke vorm dan ook. Het leverde fraaie passages op voor de kopersectie en zeer dankbare partijen voor de paukenist.

Na heel even een wankel begin bij de fluiten, klonk het hele orkest prachtig. Het blijft voor een koor lastig om in de grote zaal van Orpheus over het orkest heen te komen, zelfs al staan er 100 mensen uit volle borst te zingen. Toch was de gedekte koorklank artistiek gezien in Brahms verdedigbaar, het leidde tot een bezonken patina. Goed dat ervoor was gekozen de (vertaalde) tekst op een scherm te projecteren.

Jazztonaliteit
Niet alleen qua inhoud, ook qua tijdsduur laat het lange Ein deutsches Requiem zich prima combineren met de circa twintig minuten durende Chichester Psalms. Prachtige twintigste-eeuwse religieuze muziek en een waar luisteravontuur. Je hoort wendingen die even de gedachten doen dwalen richting The West Side Story – de beroemde musical van Bernstein – en begeleidende passages in de strijkers waarin de kleine terts – grote terts beweging; het mengen van majeur en mineur dat zo kenmerkend is voor jazz- en bluestonaliteit de compositie tot een archetype maakt voor de tijd van haar ontstaan.

Het gestemde slagwerk geeft het stuk een heel eigen kleur en de Psalms bevatten veel zeer originele passages zoals het solo-cellokwartet waarvan de stemmen worden overgenomen door de vier vocale solisten en de mooie – en spannende – trompetsolo aan het slot.

Tijdloos en bijzonder is het tweede deel, de solo voor countertenor op de tekst van Psalm 23. Buitengewoon fraai gezongen door countertenor Dave ten Kate. Mooi was ook de bijdrage deze avond van Heleen Koele met haar als altijd deemoedige en van pathos gespeende sopraan. Ook tenor Leon van Liere en bas Frans Fiselier leverden uitstekende bijdragen. Het koor kwam aan trefzekerheid en techniek tekort voor de finesses van deze moeilijke muziek maar het blijft een grote prestatie dat het überhaupt lukt om de Psalms op een behoorlijk niveau uit te voeren.

Na afloop van dit waardevolle herfstconcert ontving Joop Schets de Zilveren erepenning van de gemeente Apeldoorn uit handen van wethouder Detlev Cziesso als – terechte – blijk van waardering voor zijn bijdrage aan het culturele leven in Apeldoorn.


Promo Requiem Brahms 2019

Kijk en luister naar de promo waarin dirigent Joop Schets uitlegt waarom hij uitkijkt naar het concert van a.s. vrijdag, in het bijzonder deel V door sopraan en koor: Ich will euch trösten, wie einen seine Mutter tröstet.

Zin in Zondag – Omroep Gelderland
Interview met Joop Schets

Luister hier naar het interview over ons concert Brahms & Bernstein.


Kom luisteren naar de voorbereidingen van ons concert

Vriendenrepetitie op dinsdagavond 29 oktober! Een voorproefje van ons concert in november voor al onze Vrienden en iedereen die dat wil worden!

Kom luisteren en ervaar de voorbereidingen op ons concert. Zorg dat u 19:50 uur aanwezig bent in gebouw Irene.


Gratis miniconcert Brahms en Bernstein op zaterdag 5 oktober in Dorpskerk Wilp

Op zaterdag 5 oktober heeft Bachkoor Apeldoorn o.l.v. dirigent Joop Schets zijn jaarlijkse koordag in de Dorpskerk Wilp. De hele dag wordt dan gewerkt aan Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms en de Chichester Psalms van Leonard Bernstein. Op deze dag kunt u een gratis miniconcert (preview) bijwonen van dit prachtige concert.

Locatie miniconcert: Dorpskerk Wilp, Kerkstraat 35, 7384 AS Wilp

Tijdstip: zaterdag 5 oktober van 15:30 tot 16:00 uur.

Van harte aanbevolen!


Verfijnde uitvoering van Matthäus Passion

Nog een keer (de laatste?) in de concertzaal van Orpheus: de Matthäus Passion door Bachkoor Apeldoorn, op vrijdag 12 april 2019. Een gedenkwaardige belevenis, niet in de laatste plaats door de steeds verder verfijnde interpretatie van dirigent Joop Schets, die met subtiele lichaamstaal koor en musici tot steeds verder toenemende expressiviteit weet te brengen.

Opvallend: de afgewogen dynamische contrasten in de verschillende rollen die het koor in het lijdensverhaal vervult. Van ingetogen melancholie tot grote emotionele scherpte, alle schakeringen komen vlekkeloos tot hun recht, van het verdriet na de kruisiging tot de woede en opwinding in de taferelen rond de arrestatie (Sind Blitze, sind Donner), de rechtszaak (Laszt ihn kreuzigen, Barrabam!).

Opvallend ook de ontwikkeling van de solisten, die in navolging van countertenor Dave ten Kate nu allemaal de arioso’s, aria’s en dialogen uit het hoofd zingen – ik herinner me nog die keer dat Ten Kate en sopraan Heleen Koele naast elkaar hun duet (So ist mein Jesus nun gefangen) zongen, Ten Kate uit het hoofd, Koele toen nog uit het boek. Dat evangelist (de uitstekende tenor Leon van Liere) en Christus (de weer indrukwekkende Hans Christian Hinz) nog wel de bladmuziek bij de hand houden, dat kan ik me voorstellen.

Een nieuw fenomeen: de boventiteling in hedendaags Nederlands. Dat maakt de uitvoering nog iets theatraler, samen met de mooie afwisseling in belichting van musici, solisten en koor. Theatraler, is dat erg? De chefs van Johann Sebastian Bach in Leipzig vonden van wel, die beoordeelden zijn Johannes en Matthäus Passion als veel te veel leunend op de in die jaren steeds verder oprukkende opera. Wij kijken daar nu anders tegenaan: het lijdensverhaal is immers tegelijk ook een aansprekend menselijk drama, en dat aspect mag best een rol spelen in een uitvoering.

Zeker in een theater als Orpheus; bij een uitvoering in een kerk ligt dat duidelijk anders. Dat de boventiteling volgend jaar terugkomt in de Grote Kerk lijkt me niet alleen technisch onmogelijk (daar hebben lang niet alle bezoekers goed zicht op wat zich bij zangers en musici afspeelt), maar ook ongewenst.

De manier waarop het deze keer werd gedaan vervulde wel goed de doelstelling: lang niet alle oude Duitse tekst is meteen begrijpelijk (als het in gezongen vorm al verstaanbaar is), en de ontwikkelingen zijn zo beter te volgen. Als het er ooit nog van komt het weer te doen: er zit één foutje in, waar ‘mij’ staat inplaats van ‘mijn’.

Tenslotte nog even een kanttekening bij het solistenkorps van deze uitvoering. Daar vallen weinig kritische noten bij te maken, behalve bij Dave ten Kate. Die zingt wel heel zuiver en doorleefd, maar zijn stem is toch eigenlijk iets te klein voor zo’n grote ruimte, en zijn neiging tot sterk vibrato wil nog wel eens doorslaan naar bibberig.

René de Cocq