Leerlingen zingen Matthäus Passion

Unieke samenwerking met De Heemgaard APELDOORN

In theater Orpheus zal het Bachkoor vanavond de Matthäus Passion met leerlingen van De Heemgaard ten gehore brengen. ,,Het doorgeven van de Matthäus Passion is mijn plicht.”

Het Bachkoor Apeldoorn voert sinds 2005 het bekende werk van Johann Sebastian Bach uit in Orpheus. Deze editie werkt zij samen met Het Gelders Orkest en bovenbouwscholieren van De Heemgaard: ,,Door 33 jonge vrouwen welteverstaan, de stemmen van de mannen zijn te laag”, geeft muziekdocent, Peter Asberg aan. Blij verrast was hij toen hij het verzoek kreeg van het Bachkoor om het lijdens- en sterfverhaal van Jezus ten gehore te brengen. De schooldirecteur vond het een mooi project en gaf toestemming.

,,Iedereen was een beetje perplex toen we het voorstel kregen om mee te werken aan de Passion”, vertellen Faith (16) en Indy (15). Ze hebben vorige maand meegezongen in een meezingrepetitie en morgen zingen ze mee tijdens de generale repetitie. Waar de scholieren meer thuis zijn in het popgenre,worden ze nu ondergedompeld in de klassieke muziek. Dat is toch anders zegt Indy: ,,Het zingen maar ook het volgen van Bach zijn muziek is erg lastig.” Faith vult aan: ,,Als we vrijdagochtend gaan zingen met het koor zal het echt spannend zijn of we op het juiste moment inzetten. Bach zijn stukken zijn echt pittig om te zingen.”

Dirigent van het Bachkoor Apeldoorn, Joop Schets, ziet het als zijn taak om juist die jongeren te betrekken bij klassieke muziek: ,,Over twintig jaar zal deze generatie het publiek moeten vormen in de concertzalen. De Matthäus Passion zie ik daarnaast als Cultureel Erfgoed, dat moet ik doorgeven, dat is mijn plicht.”

Asberg denkt dat jongeren deze ervaring niet snel vergeten: ,,Het muziekstuk ‘grijpt’ je echt. En hoeveel kinderen zien tegenwoordig nou live een orkest spelen? Ik denk dat ze het magisch zullen vinden.” Op de vraag waarom ze niet meezingen tijdens het concert geeft Asberg resoluut antwoord: ,,Dat is weer tien stappen verder dan waar we nu zijn”. Faith bevestigt dat: ,,Dit is al een hele eer voor ons.”

(uit de Stentor-Apeldoorn)