Stabat Mater en Dixit Dominus


Stabat Mater van Joseph Haydn

Het “Stabat Mater” van Haydn is een religieus muziekstuk geschreven voor solisten, koor en orkest. Het werk is gebaseerd op de tekst van het middeleeuwse katholieke gedicht “Stabat Mater Dolorosa”, dat het lijden van de Heilige Maagd Maria aan de voet van het kruis van haar zoon Jezus beschrijft.

Wat het “Stabat Mater” van Haydn zo aantrekkelijk maakt, is de manier waarop de componist de tekst tot leven brengt door middel van expressieve melodieën en harmonieën. Het werk is zeer gevarieerd, met rustige en ontroerende passages afgewisseld met krachtige koor- en orkestpassages. Het is een meesterwerk van religieuze muziek en een van de meest geliefde werken van Haydn.


Dixit Dominus van Georg Friedrich Händel

“Dixit Dominus” is een Latijnse tekst uit Psalm 110 en wordt vaak als muziekstuk uitgevoerd. Händel heeft ook een bekende compositie geschreven met deze tekst, genaamd “Dixit Dominus” (HWV 232).

Het stuk bestaat uit negen delen en is geschreven voor een vijfstemmig koor, solisten en orkest. Het is een krachtige en dramatische compositie met snelle en virtuoze vocale lijnen en levendige instrumentale begeleiding.

Bachkoor Apeldoorn voert dit stuk uit mede vanwege de uitdagingen die het biedt op het gebied van vocale techniek en interpretatie. Het vereist een hoog niveau van technische vaardigheden en een diep begrip van de muzikale structuur en betekenis.

Bovendien is het stuk een hoogtepunt van de barokmuziek en wordt het beschouwd als een meesterwerk van Händel. Wij  vinden het een eer om dit stuk uit te voeren.