Dirigent

Bas van den Heuvel studeerde piano aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij volgde verschillende masterclasses piano en liedinterpretatie. Sinds 1986 begeleidt hij diverse koren, zanggroepen en zowel instrumentale als vocale solisten. Hij voltooide zijn studie piano in 1991 en is sindsdien werkzaam als pianodocent, begeleider en koordirigent. In 2001 studeerde hij af aan de Hogeschool Gorinchem bij Joop Schets voor het Praktijkdiploma Koordirectie en in 2007 voor het Einddiploma Koordirectie. Hij volgde daarnaast diverse koor- en orkestdirectie cursussen. Tussen 1999 en nu heeft hij veel ervaring opgedaan in het dirigeren van theaterkoren, kamerkoren, ensembles en oratoriumverenigingen.

Vanaf april 2020 is Bas dirigent van Toonkunst Arnhem, Bachkoor Apeldoorn en sinds 2007 van C.O.V. IJsselstein. Naast de bekende werken voor oratoriumkoor voerde hij ook composities uit van onbekendere hedendaagse componisten zoals Steve Dobrogosz, Petris Vasks, Ola Gjeilo en Eric Whitacre.

Hij werkte samen met gewaardeerde orkesten als het Randstedelijk Begeleidingsorkest Sinfonia, Het Promenade Orkest, Il Concerto Barocco, Florilegium Musicum, het Parnassus Ensemble en Nationaal Symfonisch Kamerorkest NASKA.

Als repetitor was Bas al eerder verbonden aan Bachkoor Apeldoorn (van 1996 tot 2001) en verleende zijn medewerking als pianist in Ein deutsches Requiem van Brahms in de uitvoering voor twee piano’s en in samenwerking met Het Gelders Orkest in Saint Nicolas Cantate van Britten, Psalmensymfonie van Stravinsky, Carmina Burana van Orff, Canticum Simeonis van Barbe (celesta) en het Requiem van Lloyd Webber (synthesizer).

Bas is veel dank verschuldigd aan zijn leermeester Joop Schets die hij mag opvolgen als dirigent bij Toonkunst Arnhem en Bachkoor Apeldoorn.

Luister: Omroep Gelderland, interview met Bas van den Heuvel

Meer over Bas: basvandenheuvel.nl