Dirigent

Joop SchetsJoop Schets studeerde kerkmuziek, orgel, piano en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij o.a. Adriaan 
C. Schuurman, Elly Salomé en Jan Eelkema. 
Op vijftienjarige leeftijd volgde hij de Internationale
 Dirigentencursus bij de Duitse koorpedagoog Kurt Thomas.
Getroffen door dit jonge talent nodigde professor Thomas 
hem uit voor privélessen, die hij gedurende vijf jaar genoot. 
In dezelfde tijd kreeg hij zangonderricht van Gerhard 
Schmidt-Gaden (dirigent van het Tölzer Knabenchor).

Na het afsluiten van zijn studies aan het conservatorium
 leidde hij verschillende koren, waarmee hij een omvangrijk repertoire, van kamermuziek tot de grote oratoria, uitvoerde.


Hij was dirigent van het Toonkunstkoor Zeist, c.o.v. Laudate Dominum te Voorburg, z.o.v. Cantarella te Delft en c.o.v. Sursum Corda te Rotterdam. Hij werkte met het Residentie Kamerorkest, het Gewestelijk Orkest voor Zuid-Holland, het Amsterdams Philharmonisch Orkest, het Nationaal Philharmonisch Orkest, l’Orchestra Particolare en Het Gelders Orkest.

Hij concerteerde met beroemde vocalisten als Nelly van der Spek, Barbara Schlick, Heleen Koele, Marjan Dieleman, Jard van Nes, 
Howard Crook, Marcel Beekman, Henk Smit, Hermann Christian Polster, Marco Bakker, Frans Fiselier en Robert Holl.


Hij werkte enige malen met het Nederlands Kamerkoor aan onder meer Canti di Prigionia van Luigi Dallapiccola, een productie in het kader van het Holland Festival.

Joop Schets programmeert naast de traditionele koorwerken ook hedendaagse composities, zoals het War Requiem van Benjamin Britten, Das Buch mit sieben Siegeln van Franz Schmidt, de Symphony of Psalms van Igor Stravinsky en Plenum van Daan Manneke. Hij werkt regelmatig als gastdirigent bij het Bachkoor BWV
 in Middelburg, waar de Cantates en de Motetten van Johann Sebastian Bach een centrale plaats innemen. 
Naast de jaarlijks uitgevoerde Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach met
 het Toonkunstkoor Arnhem en het Bachkoor Apeldoorn stonden de afgelopen jaren traditionele koorwerken op het programma, zoals de Messiah van George Frideric Handel, Die Schöpfung en Die Jahreszeiten van Franz Joseph Haydn en het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart en Giuseppe Verdi. Hij leidde in 2011 in de Dom te Utrecht de wereldpremière van Daan Mannekes compositie Alles wat adem heeft, Laudate Dominum. 
In het voorjaar van 2012 en 2013 dirigeerde Joop Schets ‘bekende Nederlanders’ in het televisieprogramma Mattheüs Masterclass.


bachkoor03-2

Naast het dirigeren geeft hij gastcolleges, masterclasses en cursussen voor leidinggevenden. Dat doet hij in Nederland, in Suriname en op Curaçao en Bonaire. Hij verzorgt tweemaal per jaar workshops voor koorzangers en dirigenten van de EDK (Edukashon Dirigenta i Korista) in Willemstad.
 Eerder gaf hij ‘Masterclasses’ voor koordirigenten bij het Drakenberg Boys 
Choir in Zuid-Afrika en was hij gastdirigent bij het festival ‘Kuesta’ van de Zuid- Afrikaanse Universiteitskoren in Johannesburg, Potchefstroom, Port Elizabeth en Pietermaritzburg.

In Nederland, België, Zuid-Afrika en Curaçao leidde hij ‘reading-sessions’ voor dirigenten en koorzangers, waar zij kennismaakten met nieuw repertoire. Daarnaast geeft hij veel informatie over repetitietechniek, koorvorming, stemvorming en uitvoeringspraktijk.
 Hij was adjunct-directeur en hoofdvakdocent Koordirectie en Kerkmuziek aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem (voormalig Stedelijk Conservatorium) en artistiek directeur van en docent Koordirectie en Kerkmuziek aan de Hogeschool IDE (Instituut Dirigenten Educatie). 
Joop Schets was voorzitter van de Stichting Nederlandse Vocalisten Presentatie, die de mogelijkheid bood aan jong zangtalent zich te etaleren om zo de sprong naar de concertpodia te maken.
 Bij de bekende bundel Vox Neerlandica, vijf eeuwen koorcomposities door Nederlandse componisten van renaissance tot avant-garde, schreef hij een didactisch werkboek voor koordirigenten.
 Voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de opleiding tot koordirigent is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


www.joopschets.com