Historie

Bachkoor Apeldoorn werd in 1933 opgericht als Christelijke Gemengde Zangvereniging. Herman Knipscheer was de eerste dirigent en onder zijn leiding werden tot en met 1947 veel werken van onder andere J.S. Bach uitgevoerd. Na de oorlog werd deze Christelijke Gemengde Zangvereniging in Apeldoorn opgeheven. Daarvoor in de plaats kwam de Christelijke Oratoriumvereniging ‘Johann Sebastian Bach’. De vaste concertlocatie was de Grote Kerk aan de Loolaan. In 2004 realiseerde theater Orpheus een grote theater- en concertzaal, sinds dat jaar de vaste concertlocatie van het Bachkoor.

 

Uitvoering van de Matthäus Passion door de COV J.S. Bach
beginjaren ’80 in de Grote Kerk o.l.v. Piet Halsema

In 1947 verving de Haarlemse koorleider, organist en componist Piet Halsema de zieke Herman Knipscheer. Onder Halsema groeide het koor uit tot een gewaardeerd oratoriumkoor. Halsema voerde met het koor in 1948 het Weihnachtsoratorium uit en in 1949 de Matthäus Passion. Sinds die tijd heeft het Bachkoor Apeldoorn de Matthäus Passion bijna elk jaar uitgevoerd. Halsema nam in het jubileumjaar 1983 afscheid van het koor met een uitvoering van de Messiah van Händel.

Uitvoering van de Matthäus Passion door het Bachkoor Apeldoorn
op 25 maart 2016 in Orpheus o.l.v. Joop Schets

Bruno Gerritsen, een jonge ambitieuze dirigent uit Amersfoort, volgde Halsema op. Hij wist het koor een grote kwaliteitsimpuls te geven. In 1994 moest Bruno Gerritsen wegens ziekte zijn dirigentenloopbaan beëindigen. De geplande uitvoering van het Weihnachtsoratorium in december van dat jaar werd geleid door invaller Jos Vermunt. In januari 1995 trad Joop Schets aan als (tijdelijk) dirigent, die daarna besloot definitief te kiezen voor het Bachkoor.

Joop Schets, een in de Nederlandse koorwereld bekende dirigent en docent, is van mening dat oratoriumkoren, met behoud van respect voor het ‘grote’ repertoire op dit gebied, ook aan repertoirevernieuwing moeten werken. Het Bachkoor voerde onder meer uit: Das Buch mit sieben Siegeln van Schmidt, Une cantate de Noël van Honegger, Canticum Simeonis van Barbe, het Psalmkonzert van Zimmermann, de Symphony of Psalms van Stravinsky, het Requiem van Lloyd Webber, Die erste Walpurgisnacht van Mendelssohn en de Carmina Burana van Orff. De laatste twee werken werden uitgevoerd tijdens het Jubileumconcert 75 jaar Bachkoor in 2008.

Naast het vaste programma van twee concerten per jaar, verleent het Bachkoor ook medewerking aan bijzondere gelegenheden. Zo werd in 2014 ‘Ritornel’ van Daan Manneke uitgevoerd ter gelegenheid van de Viering 200 jaar Koninkrijk.

Het Bachkoor werkt voortdurend aan kwaliteitsverbetering. Sinds kort volgt het koor masterclasses van een klassiek geschoolde beroepszanger(es). In 2015 was dit de sopraan Heleen Koele. In 2016 mocht het koor de bas-bariton Hans-Christian Hinz ontvangen voor een inspirerende workshop. Ook wordt periodiek gerepeteerd in kleine bezetting (kleinkoor).

In 2018 bestond het koor 85 jaar.

In april 2020 heeft Joop Schets na 25 jaar afscheid genomen van ons koor. Sinds april 2020 is onze vaste dirigent Bas van den Heuvel.